Tale kulturprisen 2008 (Hans T. Kveinå)

Vi er her for å minnes Hans Theodor Kveinå.

For meg blir det noe spesielt siden jeg skal dele ut en pris til han Hans Theodor.  Bindal formannskap har besluttet at Bindal kommunes kulturpris for 2008 skal gå nettopp til han som vi i dag minnes. En gledens oppmerksomhet på en sorgfull dag.

Begrunnelsen er vid og jeg skal nå nevne opp noen av begrunnelsene
Hans Theodor gjorde seg bemerket innenfor mange områder.

Jeg kan for det første nevne musikk. Han har siden ungdommen spilt flere instrumenter, men var vel mest kjent for å ha spilte trekkspill. Han var også en sterk drivkraft bak ”Trekkspillkameratene”.

I tillegg kan det nevnes at han har spilt, bass, klarinett. Saksofonen må vi heller ikke glemme.

Når det gjelder sang var han kjent for sin tenor, og var i en årrekke med i Bindalseidet songlag. Der hadde han solo-opptredener på sangerfester og stevner. I den siste tiden var det Ytre Bindal Mannsangforening som fikk god nytte av han stemme og humør.

Hans var også kjent fra utallige opptredener i lokale revyer, hvor han hadde en rekke roller.

Idretten har også nytt godt av Hans Theodor sitt engasjement. I sin ungdom spilte han på IL Kula sitt A-lag. Han var også mange år trener. På 80-tallet var han som leder av IL Kula sterkt medvirkende til at laget fikk klubbhus, trimløype, gressbane og grusbane.

Innenfor velforeningen var han aktiv drivkraft bak i Bindalseidet velforening både som styremedlem og leder. I Hans tid har foreningen markert seg som en viktig forening på Bindalseidet.

Mange vil vel også kunne si at utbyggingen på Bursvikbotn Båtforening var en av drivkreftene og anlegget hadde vel neppe blitt ferdig uten hans innsats.

Under åpningen av RV 17 og andre veger i ytre Bindal i 1986 ble Hans omtalt som kultursjef i Statens vegvesen på Helgeland.  Men han hadde nok hatt en finger med i spillet under andre vegåpninger også.

Hans var en kulturpersonlighet som Bindal kan være stolt av. Han stilte opp. Der noen gav opp, tok han tak. Det han gjorde, gjorde han av glede. Optimist er vel et ord som dekker mye.

Æ har snakket med flere som kjente Hans godt. Og det jeg sitter igjen med er mange av de ordene inntrykkene som presten hadde, og de minneord vi har lest i avisen: stå på, humør, optimist og arbeidsøkende

Det er sikkert mye mer som kunne vært sagt. Men jeg stopper her.

Med dette ønsker jeg at hans sin sønn Espen kan komme fram og motta Bindal kommunes kulturpris for 2008.

Sist oppdatert den 28.jan.2016

Tips en venn Skriv ut