Vellykket Sverdrup-seminar på Horstad gård


Lørdag 7. september hadde Helgeland historielag seminar med Otto Sverdrup som tema. Historielaget avholdt årsmøtet sitt på Horstad gård, fredag og lørdag, og viet mye av tiden til den kjente bindalingen.


Sverdrupseminar_med_olav_haakon_dybvik,_lars_robert_hole_og_anders_bache.jpg

Olav Håkon Dybvik ledet Sverdrup-seminaret på Horstad gård lørdag 7. september. Lars Robert Hole og Aanders Bache var foredragsholdere om Otto Sverdrup. Olav Håkon gikk av som leder for Helgeland historielag, men sitter fortsatt i styret.

 

Vel 40 deltakere fikk med seg to interessante foredrag om Otto Sverdrup og om ekspedisjonen som i 1999/200 seilte i hans kjølvann til Nord-Kanada, og overvintret i isen.

 

lars_robert_hole_viser_hvor_de_overvintret_hundre_aar_etter_otto_sverdrup.jpg

Lars Robert Hole viser hvor han overvintret i 1999/2000 i Timeglassbukta, hundre år etter Sverdrup. Hole er seniorforsker ved meteorologisk institutt i Bergen. Hole, og hans kone Guldborg Søvik, deltok ved avdukingen av Sverdrup-bysten foran Bindal rådhus i juni 1999. Hole har bodd fire å på Svalbard, og har vært i Antarktis.

anders_bache_forteller_om_otto_sverdrup.jpg

Anders Bache forteller om Otto Sverdrups reiser med Fram og andre ekspedisjoner. Bache arbeider som omviser på Fram-museet i Oslo. Han arbeider nå med en ny bok om Otto Sverdrup. Han har reist mye i arktiske strøk, og planlegger en skitur på Grønland.

 

Lars_og_Guldborg med hundene Bamse og Yokun ved hytta i Timeglassbukta .jpg

Lars Robert Hole og Guldborg Søvik i bindalsgensere, med hundene Bamse og Yukon ved hytta i Timeglassbukta våren 2000.

 

Avduking av bysten i juni 1999, foran Bindal rådhus på Terråk

Avduking av bysten i juni 1999, foran Bindal rådhus på Terråk. Foran Graeme Magor, ekspedisjonsleder fra Kanada. Bak står Lars Robert Hole og Guldborg Søvik.

 

 
Sist oppdatert den 09.sep.2015


Tips en venn Skriv ut Abonner