Spionkrigen - Bård Wormdal presenterer sin bok om norsk etterretning

lørdag 10. juni 2023, 13.00 - 15.00

Informasjon

Forfatter Bård Wormdal, med røtter i Bindal, kommer til Bindal lørdag 10. juni og presenterer sin bok om norsk etterretning.

Lenke til Facebook-arrangement: https://www.facebook.com/events/166996229636000/?ref=newsfeed

Lyttestasjoner kamuflert som naust i havgapet, spiontokt langt inn på russisk jord, strengt bevoktede radaranlegg, fly og skip som samler informasjon i skjul. Alt dette har vært del av et hemmelig etterretningssamarbeid mellom USA og Norge, som også omfatter avlytting av den russiske grensa og tapping av sivile satellitter.

Spionasjen har fanget enkeltmennesker i et høyt spill mellom stormaktene, og både under og etter den kalde krigen har den gjort småsteder i Nord-Norge til mulige bombemål. Likevel har avtalen med USA aldri vært åpent behandlet i Stortinget.

Ved hjelp av nye kilder, som samtaler med tidligere operatører og lekkede dokumenter, viser Spionkrigen hvordan norsk etterretning kan overvåke både fiendtlig aktivitet og vanlige nordmenn. Virksomheten drives av Norge, men er i stor grad finansiert av USA, og tjener amerikanske interesser, trolig mer enn norske. Omfanget og metodikken er ikke kjent for offentligheten, før nå.

BÅRD WORMDAL (f. 1958) er journalist, sakprosaforfatter og foredragsholder. Han har vært ansatt i NRK i 35 år, og har utgitt tre bøker om militær etterretning;

Satelittkrigen. Norsk militarisering av polområdene og verdensrommet (Pax forlag 2011).
Spionbasen. Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge. (Pax forlag 2015)
Spionkrigen. Det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA. (utgis mai 2023)

 

Sted

Bindal museum
 

Kontakt

Legg til hendelsen i din kalender