Deleknapper

Hjelpemidler

Et hjelpemiddel er en gjenstand eller et tiltak som bidrar til å redusere praktiske problemer for personer med nedsatt funksjonsevne eksempelvis etter skade eller sykdom.

Korttidsutlån: 
Bindal kommune låner ut hjelpemidler når behovet er kortvarig/forbigående, som for eksempel etter en operasjon, med forbehold om at vi har inne på lager. Eksempel på korttidsutlån er: rullator, rullestol, toalettforhøyer og krykker.

Varig behov for hjelpemiddel:

Har du et varig behov for et teknisk hjelpemiddel (over 2 år), kan du søke NAV om varig utlån. Hvis du er i en terminal fase av livet, ses alle behov som varig umiddelbar. Søknaden må inneholde en faglig vurdering av dine behov og funksjon. Du kontakter da koordinerende enhet som formidler kontakt med ergo- eller fysioterapeut.

 Syns- og hørselskontakt:

Ved behov for hjelpemidler til syn må rapport fra optiker og øyelege fremlegges. Disse må ikke være eldre enn 6 mnd. 

Har du behov for høreapparater, kontakt fastlege for henvisning til hørselssentralen. For øvrige hørselshjelpemidler, tar du kontakt med hørselskontakt. 

Ergoterapeut er syns- og hørselskontakt. Kontakt henne eller koordinerende enhet, og det gjennomføres r hjemmebesøk og henvises til NAV Hjelpemiddelsentral Nordland for utprøving der det er aktuelt. 

Ønsker du lese mer om hjelpemidler og tilrettelegging fra NAV – se her:  
Hjelpemidler og tilrettelegging - nav.no
FinnHjelpemiddel

Hvordan går du fram?

Ved behov for hjelpemiddel, kontakt koordinerende enhet.

 Kostnad:

Kommunen dekker utlån ved kortere behov. De fleste hjelpemidler ved varig behov (over 2 år) dekkes av folketrygden. Husk å levere de tilbake når behovet ikke lenger er tilstede.

 Levering og tilbakelevering:

Korttidslån: Vi ønsker at du selv, eller noen som kan hjelpe deg kommer og henter hjelpemiddelet. Det samme gjelder når det skal leveres tilbake.

Langtidsutlån: Hjelpemidlene blir levert til hjelpemiddellageret på Bindal helsetun for videre distribusjon. Vi kontakter deg i forbindelse med utlevering. Avtaler da montering og opplæring dersom dette er nødvendig.

Vedlikehold og reparasjon av hjelpemiddelet:

Har du et hjelpemiddel har du ansvar for det daglige vedlikeholdet av hjelpemidlet. Det må rengjøres regelmessig. Eks. fjern hår rundt hjulaksler, fyll luft og vask putetrekk. Smør bevegelige deler, og etterstram skruer. Hjelpemiddel med batteri må lades regelmessig. Dersom du gjør dette regelmessig, unngår du at hjelpemiddelet blir ødelagt og din sikkerhet ivaretas

Kommunal hjelpemiddelvaktmester kan gjøre enkle reparasjoner. 

Hvis du har akutt behov for å få hjelp til reparasjon av hjelpemiddelet ditt på kveld eller helg, (f.eks, personløfter, heis og elektrisk rullestol) er det innført en telefonvaktordning Informasjon om hjelpemidler og tilrettelegging - nav.no

 

Noen nettbutikker som selger hjelpemidler:
Hjelpemiddelpartner | for aktive og selvstendige liv
GÅHJELPEMIDLER - Velferdsbutikken.no - Hjelpemiddelpartner sin nettbutikk
Enklere Liv | Smarte løsninger for deg og dine

Kontaktinfo

Koordinerende Enhet
Alle henvendelser om helse- og omsorgstjenester fra Bindal kommune
E-post
Telefon 90 66 36 18
Marita Kveinsjø
Ergoterapeut
E-post
Telefon 48 11 80 58

Arbeidsdag mandag og tirsdager. 
Ev. kan du kontakte KE på telefon 906 63 618 på dagtid mellom kl 08-15  

Rønnaug Helstad
Folkehelsekoordinator og kommunefysioterapeut
E-post
Mobil 48 25 80 67