Salgs-, serverings- og skjenkebevilling

Skal du selge eller skjenke alkohol trenger du bevilling. I tillegg trenger du serveringsbevilling for å servere mat i næringsvirksomhet.

Link til søknadsskjema salgs-, skjenke og serveringsbevilling: 

Lenke til nytt skjema på Altinn

Søknadsfrist enkeltarrangement og ambulerende bevilling: Tre uker innen arrangementet.

OBS – Skjema for søknad om bevilling er nytt. Gi tilbakemelding til oss dersom noe ikke fungerer eller du har spørsmål.

Når du skal ha et arrangement med alkohol må du varsle politiet.  Er det et lite arrangement må dette meldes fra om to uker innen start. Ved arrangement av et visst omfang som åpenbart medfører et behov for f. eks regulering av ferdsel eller vakthold, så må det søkes til politiet om dette. Søknadsfrist hos politiet for slike arrangement er minst fire uker før arrangementet starter.   Ved større arrangement bør du orientere politiet allerede når du starter planleggingen.

Link til politiet for å melde/søke arrangement: Arrangementer – Politiet.no 

Ved skjenking og salg av alkohol forutsettes det at de ansvarlige har nødvending kunnskap om regler som gjelder. Vi vil anbefale det digitale kurset Ansvarlig vertskap som er utviklet av Helsedirektoratet for å sikre dette: Startsiden - Innlogging Ansvarligvertskap (helsedirektoratet.no) Helsedirektoratet har også laget en framstilling av de ulike gradene av alkoholpåvirkning. Denne framstillingen skal være en hjelp for å vurdere når en person er åpenbart påvirket. Det er forbudt å selge til personer som er åpenbart påvirket.

 

GRADER AV PÅVIRKNING: Hvis en gjest er åpenbart påvirket av alkohol, skal hen avvises. Husk også hjelpeplikten. Denne oversikten viser sentrale kjennetegn ved ulike grader av alkoholpåvirkning. Oversikten er utviklet for å hjelpe serveringspersonell i å vurdere gjestenes grad av påvirkning. Helsedirektoratet

 

Skjenkebevilling for arrangement (eks. offentlig fest, firmafest og konsert)

Du må søke om skjenkebevilling dersom du skal selge alkohol i følgende situasjoner:

·       du skal ha et arrangement som er åpent for publikum i lokaler uten skjenkebevilling eller utendørs i avgrenset område.
·       du skal selge alkohol i et lukket selskap som for eksempel bryllup, jubileum eller interne arrangementer i firmaer.
·       Dersom UTLEIER stiller med personale (servitører, vakter og lignende), eller stiller med mat og/eller alkohol må det søkes skjenkebevilling for alkohol. Dette er uavhengig om det er arrangør/selskap/firma som skal handle inn alkoholen.

 

Krav du må oppfylle for skjenkebevilling til arrangementer:

  • Dersom du søker som privatperson må du være fylt 20 år
  • Du må oppgi en person som skal være ansvarlig for skjenkingen og en som stedfortreder. Skjenkeansvarlige og stedfortreder må være fylt 20 år.   
  • Kommunen innhenter vandel hos politiet for skjenkeansvarlige og stedfortreder ved offentlige arrangement. Dette gjennomføres ikke ved «lukkede» selskap, der det før skjenkingen starter er dannet en sluttet krets av personer som samles for et bestemt formål, i et bestem lokale. 
  • Beskrivelse av området det søkes skjenking på må beskrives i søknaden. Dersom servering er utendørs skal dette markeres i ei skisse/tegning. Utendørsservering må være inngjerdet, slik at ingen kan passere eller drive langing.
  • All skjenking av alkoholholdig drikk skal skje i samsvar med de til enhver tid gjeldende lover, forskrifter og regler. Bindal kommune anbefaler søker, skjenkeansvarlig og stedfortreder å ta det digitale kurset Ansvarlig vertskap
      Startsiden - 一 Innlogging Ansvarligvertskap 一 (helsedirektoratet.no)
  • Alle offentlige arrangement må meldes/søkes om til politiet. Er det meldeplikt er det to uker, søknadspliktig fire uker og ved større arrangement bør du orientere politiet allerede når du starter planleggingen. Ved innvilget skjenkebevilling forutsettes det at arrangør har fått godkjenning til å gjennomføre arrangementet av politiet. 
    Et lukket lag består av en sluttet krets av personer som samles for et bestemt formål i et bestemt lokale. Kretsen av personer må ikke være åpen for utenforstående. Det er derfor i utgangspunktet ikke meldeplikt for et lukket lag, med mindre arrangementets art eller størrelse gjør det nødvendig at det stilles krav til vakthold og/eller politioppsyn av hensyn til ro og orden.

     

Andre ting ved arrangement:

  • Ved offentlige fester, med aldersgrense 15 år (jfr. politivedtektene) hvor det er innvilget skjenkebevilling, påhviler det bevillingshaver et ansvar med kontroll slik at skjenking/konsum av alkohol ikke forekommer til personer under 18 år.
  • Alle arrangement med skjenkebevilling kan få besøk av skjenkekontroll.

 

 

Serveringsbevilling

Skjenkebevilling og serveringsbevilling - serveringssted

Skal du starte et serveringssted der du også ønsker å skjenke alkohol, må du søke om både serveringsbevilling og skjenkebevilling.

  • Hvis du har serveringsbevilling fra før, søker du om å få skjenkebevilling i tillegg.
  • Hvis du overtar et eksisterende serveringssted må du søke om egne bevillinger senest 30 dager etter at du inngikk avtale om overdragelse.

 

Krav firmaet må oppfylle for å få serveringsbevilling:

  • Bevillingene gis til firmaet som skal drive stedet.
  • Selskapet, daglig leder og personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten samt selskapet må ha uklanderlig vandel (innhentes av kommunen hos politiet og skatteetaten).
  • Daglig leder må ha bestått etablererprøven.
  • Daglig leder må være ansatt ved stedet hvis ikke eier av stedet ivaretar denne rollen.
  • Plantegning av ute- og inneområdene med markering av områdene det søkes serveringsbevilling på må legges ved søknaden.
  • Beskrivelse av virksomheten.

  

Krav firmaet må oppfylle for å få skjenkebevilling:

  • Skjenkebevilling gis til firmaet som driver stedet.
  • Selskapet, skjenkestyrer og stedfortreder må ha uklanderlig vandel (innhentes av kommunen hos politiet og skatteetaten).
  • Styrer og stedfortreder må være over 20 år og bestått kunnskapsprøven i alkoholloven.
  • Selskapet må ha serveringsbevilling for å søke om skjenkebevilling, evt. at dette søkes samtidig.
  • Styrer og stedfortreder må være ansatt på stedet eller arbeide der i kraft av eierstilling. Det kan søkes unntak for stedfortreder for små firma.
  • Plantegning av ute- og inneområdene med markering av områdene det søkes skjenkebevilling på må legges ved søknaden.
  • Beskrivelse av virksomheten.

 

 Skjenkebevilling gis inntil fire år i gangen, og må fornyes etter hvert kommunevalg.

Ved serveringsbevilling har firmaet selv ansvar for å registrere seg hos mattilsynet (meldeplikt for serveringssteder). Ved skjenkebevilling følger det med et årlig bevillingsgebyr (2024 - minstesats 6100 kr). Dette justeres årlig gjennom sentrale myndigheter. Hvert år innen 1. mars skal firma levere inn oppgave over faktisk omsatt alkohol for året før. Dette er grunnlag for den årlige avgiften for skjenking av alkohol.
Det gjennomføres kontroll av alkoholsalget flere ganger pr år. Dette gjennomføres pr. tiden av Nordfjeldske kontroll AS.  

  

Salgsbevilling

 Krav firmaet må oppfylle for å få salgsbevilling:

  • Salgsbevilling gis til firmaet som driver stedet.
  • Selskapet, skjenkestyrer og stedfortreder må ha uklanderlig vandel (innhentes av kommunen hos politiet og skatteetaten).
  • Styrer og stedfortreder må være over 20 år og bestått kunnskapsprøven i alkoholloven.
  • Daglig leder må være ansatt ved stedet hvis ikke eier av stedet ivaretar denne rollen
  • Plantegning av området for salg.
  • Beskrivelse av virksomheten.

 

Salgsbevilling gis inntil fire år i gangen, og må fornyes etter hvert kommunevalg.

Ved salgsbevilling følger det med et årlig bevillingsgebyr (2024 - minstesats 1960 kr). Dette justeres årlig gjennom sentrale myndigheter. Hvert år innen 1. mars skal firma levere inn oppgave over faktisk omsatt alkohol for året før. Dette er grunnlag for den årlige avgiften for salg av alkohol. Det gjennomføres kontroll av alkoholsalget flere ganger pr år. Dette gjennomføres pr. tiden av Nordfjeldske kontroll AS. 

 

 

Alkoholloven med kommentarer - Helsedirektoratet 

Lenke til Rusmiddelpolitisk plan for Bindal 2009 -2012 (DOCX, 56 kB)

Lenke til alkoholpolitiske retningslinjer fra 2009 (DOCX, 23 kB)